JAARFEEST

LITHA

Zaterdag 24 juni 2023

De zomerzonnewende vindt gewoonlijk plaats tussen 20 en 23 juni, wanneer de zon het astrologische teken van kreeft binnengaat. De dag markeert ook de eerste dag van de zomer en de langste dag & kortste nacht van het jaar.

Culturen over de hele wereld hebben de Zomerzonnewende duizenden jaren lang gehonoreerd en gevierd. Veel oude megalithische locaties zijn uitgelijnd met de positie van de zon op de Zomerzonnewende. De Egyptenaren, de inheemse bevolking van Noord-Amerika en vele andere oude beschavingen waren sterk verbonden met een kosmische stijl van spiritualiteit.

Wist je dat op de zomerzonnewende de zon precies tussen de twee grootste grote piramides in Egypte op komt?

In Engeland, op de zomerzonnewende, stijgt de zon op tussen de twee hielstenen van Stonehenge en dringt het centrum binnen waar de altaarsteen zich bevindt. ‘S Middags schijnt de zon rechtstreeks in het hart van Stonehenge.

De Ajanta-grotten in India zijn een groep van zo’n 30 door de mens veroorzaakte grotten diep verborgen in de jungle die in de zijkant van een klif zijn gesneden. Een van de grotten is uitgelijnd met de zonsopgang van de zonsopgang van de zomerzonnewende en verlicht een Boeddhabeeld en een andere grot is uitgelijnd met de zonsopgang in de winterzonnewende en verlicht in de winter een standbeeld van Boeddha.

In Ohio creëerde de Adena-stam een ​​in de aarde gevormde terp in de vorm van een slang. Op de zomerzonnewende gaat de zon recht op het hoofd van de slang zitten.

Het Midzomerfeest is een vreugdevol feest, we zijn in afwachting van de oogst die op de akkers staat te rijpen. In de moestuin zijn de courgettes druk bezig vrucht te vormen en schieten de zonnebloemen omhoog naar de zon. Na Midzomer worden de dagen weer korter en krijgt alles wat tot nog toe aan het groeien was, de kans om te rijpen.

De intenties die je met Imbolc hebt neergezet, met Ostara begonnen te ontkiemen, met Beltane zijn gaan bloesemen zijn nu rond Midzomer in volle bloei. Vanaf nu volgen nog de jaarfeesten Lughnassadh, Mabon, Samhain en Yule. Waarbij Yule Midwinter is.