THEMA

VIERING

Geboorte, liefde en dood zijn riten die al sinds de oude tijden gevierd worden. Het Leven vieren in al haar facetten is een pijler van De Heks en De Krijger.

25 JUNI

Jaarfeest

Litha

30 JULI

Jaarfeest

Lughnassadh

17 SEPTEMBER

Jaarfeest

Mabon

29 OKTOBER

Jaarfeest

Samhain

17 DECEMBER

Jaarfeest

Yule

4 FEBRUARI

Jaarfeest

Imbolc

25 MAART

Jaarfeest

Ostara

6 MEI

Jaarfeest

Beltane

Bij De Heks en De Krijger vieren we die cyclus in de natuur aan de hand van de acht heidense jaarfeesten.

Het wiel van het jaar is op te delen in twee helften, een lichte helft en een donkere. Binnen die helften zijn er elk twee seizoenen. De lente en de zomer passen precies in de lichte helft en de herfst en de winter vullen de donkere helft. Binnen elk jaargetijde is er ook weer een markeerpunt.

Zo begint de lente bij het ontwaken van de natuur. Diep onder de grond vanuit het donkerste duister ontkiemt bij wat warmte en vocht een zaadje. Een plantje groeit zijn wortels naar beneden en zijn kroon omhoog naar het licht. Na die eerste periode van groei gaat alle kracht in de plant naar het bloeien en rijpen van vruchten. Elk seizoen kent een tijd van groeien en rijpen.

Alles op aarde heeft een eigen cyclus. En alles eindigt en begint weer opnieuw. Boven ons de bewegingen van de maan en de zon, de getijden in de wateren, het loslaten van blaadjes en zaden bij planten en bomen, de cyclus van de vrouw, geboren worden en sterven, allemaal laten ze ons zien dat het leven zich beweegt in een spiralen pad.

Acht keer per jaar staan we stil in de tijd om ons te verbinden met het wiel van het jaar, om bewust te zijn van het alsmaar doorgaan van de cyclus, om haar mee te helpen draaien met onze oude rituelen zoals ook onze voorouders het altijd gedaan hebben. Springen over vuur, delen van overvloed, offers plengen in de boomgaard. Doe je ook eens mee?

Feesten & Partijen

Voor allerhande feesten en bijeenkomsten kun je bij ons terecht. Denk aan verjaardagen, schoolfeestjes, jubilea, thema feestjes, larp-gatherings of trouwfeestjes. Onze Taveerne is uitgerust met bar en waard, gezellige zithoekjes, twee toiletten, een muziekinstallatie en een houtkachel. We kunnen ook professioneel geluid, dj’s en verlichting regelen!

Neem contact op

Herdenkingen

Afscheid nemen hoort bij het leven. De Taveerne biedt de mogelijkheid om op een liefdevolle, passende manier afscheid te nemen van een geliefde. Dit kan geheel op maat en eigen wijze, bijvoorbeeld als wake, rouwdienst of proosten op leven en dood. 

Neem contact op

Handvasten

Je eigen huwelijk vormgeven. Zonder tussenkomst van een ambtenaar, zonder regels. Het kan; dat heet handvasten en voordat het huidige huwelijk zijn intrede deed was dit de manier om de verbintenis met je geliefde te eren, kracht bij te zetten en te vieren. Bij ons kun je handvasten in De Taveerne of buiten in de oude Bongerd.

Neem contact op

Bewustwording

Bewustworden is het proces van bewust te “zijn” van alles in- en om je heen en daar je eigen richting in te vinden. Wij bieden verschillende manieren om van je eigen “zijn” bewust te worden.

Lees meer

Heling

De term “Wees heel” werd vroeger gebruikt zoals wij tegenwoordig “gezondheid!” roepen of “proost!”. Heel-zijn is volledig zijn.

Lees meer